W środowisku naturalnym występuje – jako krzew dorastający do wysokości 15 metrów – w Japonii, Korei oraz na Tajwanie. Do Europy została przywieziona przez handlarzy w XVIII wieku. W naszej sferze klimatycznej Camellia występuje jako roślina doniczkowa. W okresie letnim możemy swobodnie wystawić ją na balkony i tarasy.
W uprawie pokojowej wysokość kamelii nie przekracza dwóch metrów. Roślina ma pokrój wzniesiony i rozgałęziony. Ma błyszczące i skórzaste liście,a w okresie zimowo – wiosennym wytwarza duże kwiaty o barwie białej, różowej, czerwonej lub dwukolorowe.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
– roślina musi być wolna od szkodników i chorób. Gdy na płatkach znajduje się zbyt dużo wilgoci występują brązowe przebarwienia lub rozwija się szara pleśń.
– warto sprawdzić liczbę pączków, które mogą zakwitnąć i ich stan. Suche lub opuszczone pąki to znak, ze kamelia nie będzie długo kwitła,
– na etykiecie zawieszonej na roślinie powinno znaleźć się potwierdzenie, że zostały spełnione wszystkie wymagania fitosanitarne obowiązujące na terenie Unii Europejskiej.
Porady dotyczące opieki:
– Camelli japonica preferuje kwaśną, lekko wilgotną glebę,
– latem roślinę najlepiej trzymać w półcieniu, natomiast zimą w chłodnym i przewiewnym miejscu,
– nie należy dopuścić do wyschnięcia rośliny,
– w marcu i czerwcu powinniśmy nawieźć roślinę,
– kamelia nie musi być przycinana,
– dobrze czuje się w nasadzeniach z innymi roślinami lubiącymi kwaśną glebę, np. drzewami iglastymi, rododendronami, Erica, Skimmia, czy Gaultheria.
Ciekawostki:
– rośliny kamelii pojawiają się na chińskiej porcelanie i obrazach już od XI wieku.
– najstarsze kamelie w Europie można znaleźć w portugalskim mieście Campo Bello (niektóre mają 470 lat)
– w Chinach kamelia jest symbole szczęścia chińskiego Nowego Roku.
Źródło: Flower Council of Holland/ flowercouncil.co.uk